#htmlcaption_0#htmlcaption_1#htmlcaption_2#htmlcaption_3#htmlcaption_4#htmlcaption_5#htmlcaption_6#htmlcaption_7#htmlcaption_8#htmlcaption_9#htmlcaption_10#htmlcaption_11#htmlcaption_12#htmlcaption_13#htmlcaption_14#htmlcaption_15#htmlcaption_16
Megosztás: 

Advent

2015-01-08 17:41

Mit jelent az Advent? Sokan gondolkodás nélkül válaszoljuk, hogy eljövetelt, mások azt mondják, várakozást. És ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy „Ne­kem mit jelent az Advent?”, akkor való­szí­nű­leg már nem ennyire egyszerű a válasz.

 Karácsony előtti 4. vasárnapon meggyújtunk egy gyertyát egy szép, díszes koszorún. Izga­tottan bontogatjuk a kalendárium ablakait, azt remélve, hogy a mai csoki talán nem lesz olyan béna, mikulás ízű, mint a teg­napi. Felhangoljuk magunkat az ünnepre – ami annyit jelent, hogy karácsonyi zenéket hallgatunk éjjel-nappal, rohanunk boltról-boltra ajándékokért, kidíszítjük a lakást, előkeressük a legjobb ünnepi recepteket és megtervezzük a rokonlátogatásokat – és várjuk, hogy elérkezzen december 24-e. 

Hol bújik meg a karácsonyi sorok közt az Advent, minteljövetel?

Vajon ha vendégeket várunk, készülünk-e rá? Vajon a mi kedvencünket készítjük-e, vagy igyekszünk olyat sütni-főzni, ami a vendégünk szájízéhez igazodik? Próbálunk igényesen felöltözni, a szebbik terítéket kitenni és talán még a legfinomabb bort is előkeressük. 
Lassan érteni kezdjük a párhuzamot, és azt mondjuk magunkban, „De hát én is épp így készülök a karácsony eljövetelére! Azt főzöm, amit a család szeret, azt adom, amire vágynak. Kiöltözünk, ünnepi terítéket, dekorációt teszünk az asztalra és a legfinomabb ételeket esszük a leghangulatosabb zenei aláfestéssel.” És még el is hisszük, hogy jól csináljuk, hiszen ez az ünnep lényege. Az a szeretet, amivel szeretjük egymást, és ennek az eljövetelére készülünk.
Csak egy fontos részletet hagyunk figyelmen kívül. Egy olyan „apróságot”, ami felett mindenki elsiklik és csak úgy hívja, „Kisjézus”. Ennek az apróságnak az eljövetelére készült 9 hónapig Mária, ennek az apróságnak az érkezését várták a bölcsek és ennek az apróságnak vittek ajándékot idegen pásztorok. Egy apróság, aki valójában életében – és halálában – bizonyította be, hogy hatalmasabb mindenkinél. Ezt valahogy elfelejtjük karácsonykor. Egy kisded a jászolban bájos. Az Isten fia a kereszten, majd három nappal később visszatérve a halálból, már komoly súllyal bír. 
Az Advent és az új eljövetelére való készülődés nem a kisdedre való várakozással kellene, hogy teljen. A kisded már eljött. Felnőtt és a szívünkbe költözött. A szeretet ünnepén az igazi szeretetet kellene ünnepelnünk. És ha így gondolkodunk a Karácsonyról, megértjük, hogy az advent nem elsősorban azért ünnepi-időszak, mert az ünnep körüli dolgainkat intézhetjük, hanem mert készíthetjük és emlékeztethetjük a szívünket, hogy legyen puha, és valódi szeretettel megtelt. Hogy szent karácsony estéjén a feldíszített fa mellett vagy egy üres szobában, terített asztalnál, vagy egy egyszerű szendviccsel a tányérunkban, családi körben, egyedül vagy barátok között azt mondhassuk őszinte hálával, hogy „Igen, már az én szívembe is megérkezett.”

A reménység építőkövei

2016-04-01 13:18


1.Kor.9,10. ... Bizony, értünk íratott meg, hogy aki szánt, reménységgel kell szántania, és aki csépel, azzal a reménységgel csépeljen, hogy részesedik a termésből...
tovább »

A karácsony igazi üzenete

2016-01-20 08:57


Munkából hazafelé menet kissé el­csi­gá­zot­tan nézek ki a busz ablakán. Összefüggően kígyózó fénysorok: a bevásárolni induló autósok elszánt hada és az áruházakról lecsorgó karácsonyi díszek függői.
tovább »

Hálaadás

2015-12-08 18:29


Hálaadás – szavakkal és tettekkel megnyilvánuló kö­szö­net a kapott jótéteményekért (Wikipedia/Magyar Értel­mező szótár).
tovább »

A szabadság rabsága

2015-10-01 16:37


1Kor. 10:23 Minden szabad, de nem minden használ, minden szabad, de nem minden épít.
tovább »
Copyright 2011-2014 © Kármel Pünkösdi Gyülekezet