#htmlcaption_0#htmlcaption_1#htmlcaption_2#htmlcaption_3#htmlcaption_4#htmlcaption_5#htmlcaption_6#htmlcaption_7#htmlcaption_8#htmlcaption_9#htmlcaption_10#htmlcaption_11#htmlcaption_12#htmlcaption_13#htmlcaption_14#htmlcaption_15#htmlcaption_16
Megosztás: 

Megtanulni ünnepelni

2015-06-06 00:00

Megtanulni ünnepelni nem egyszerű folyamat. Szokásaink és névleges ünnepeink vannak, de az ünneplés, mint tevékenység nem megy magától – a legtöbb embernek ezt tanulni kellene. Hol vannak ilyenkor az „ünnep­ta­ná­rok”?

Megtanulni ünnepelni nem egyszerű folyamat. Szokásaink és névleges ünnepeink vannak, de az ünneplés, mint tevékenység nem megy magától – a legtöbb embernek ezt tanulni kellene. Hol vannak ilyenkor az „ünnep­ta­ná­rok”?

Ja... nincsenek. Ezért személyesen nekem sem sikerült megtanulnom ünnepelni az elmúlt 26 évben.

Erre akkor jöttem rá, amikor a feleségem, az első közös ünnepeink elérkeztével, kerek szemekkel nézett rám,  hogy nekem tényleg bőven elég egy tűlevél bokor karácsonyfa helyett? Miért utálom a születésnapomat? És miért gondolom, hogy vasárnap is gond nélkül bemehetek dolgozni, legalább fél napot?

A szép feleség-szemek kikerekedésétől datálom a pillanatot, amikor elkezdtem ezen az egész „Miért ünnepeljünk?” kérdésen töprengeni.

Rájöttem, hogy nagyon idegesítenek ezek a keresztény/pogány/emberi szokások. Hogyha csak azért csinálunk valamit, mert úgy szoktuk, úgy tanultuk… na, ez engem úgyegyáltalán feltüzel, hogy szembemenjek az elvárásokkal, és titkon lázadjak a hamisnak tűnő, ÜNNEPnek kikiáltott, üres szokásrendszerek ellen.

Na, pont addig lázadhattam, amíg ugye… azok a szép kerek szemek… :)

Változni akartam, mert biztos, hogy lehet ezt valahogy jól is csinálni – gon­dol­tam.

Utánanéztem, miért/hogyan ünnepelnek pl. a zsidó emberek? Ünneplik Isten jóságát és tetteinek nagyságát, ünneplik, hogy számtalanszor megmenekültek a pusztulástól.

Ünneplik, ünneplik… Emlékeznek. Miért? Mert Isten mondta. A fontos zsidó­tör­té­nelmi pontoknál Isten megszólal, és parancsol: Emlékezz!

Ezáltal újabb és újabb generációk frissítik, rögzítik, tudatosítják magukban, és tanítják az aktuálisan felnövekvő ifjúságnak a tiszteletet, hálát és örömöt, amit Istenüknek köszönhetnek. Nem mellesleg, mivel nagyon komolyan veszik a múltjukat és annak jelentőségét, kivételesen jól működő közösségkovácsoló erővel is bírnak ezek a kiválasztott napok, időszakok.

Az 1. Mózes 28:11-22 Jákób emlékezéshez való hozzállásáról ír, arról, hogy akár egy alváshoz használt kő is válhat emlékeztető, szent oszloppá, abban az esetben, ha Isten ígéreteit ezen a kövön álmodva kapja meg.

Bár a mi magyar népünk, a szokások szerint karácsonyfát, húsvéti nyulakat állít, ezek csupán kellékek; körítés. Ami viszont a tartalmi része: emlékezni Krisztus születéséről, haláláról és feltámadásáról, hálát adni a csodákért, áldásokért, gondoskodásért – elengedhetetlen. Persze, az emlékezés és hitünk gyakorlása nemcsak az ünnepek feladata, hanem a hétköznapoké is, viszont jó érzés néha a rohanó életünkben megállni egy-egy napra, és rászánni a szívünk, időnk, gondolataink együttesét, hogy koncentráljanak a fontosabb pillanatokra, emlékekre.

A tavaszt is annyi szép és tartalmas ünnep színesíti. Kifejezni szeretetünket az anyukáknak, köszönteni a nőket, hálát adni a megszületett barátainkért, megemlékezni nemzetünk múltjáról és megáldani a jövőjét.

Sőt! Saját ünnepeket is kreálhatunk, amelyek fontosak hogy emlékezzünk rájuk.

Annak ellenére, hogy a szülinapi torták, anyák napi és nőnapi virágok, a hímes tojás, vagy más látványos kiegészítők nem egyenlőek a nagybetűs ÜNNEP lényegével, tudnak nagyon hangulatos és kedves közösségi élményt nyújtani, és színesebbé, hangulatossabbá, kreatívabbá tenni az ünnepnapokat.

Az ÜNNEPLÉS valami mély, hálával és szeretettel teli, elkülönített és megszentelt időt jelent. Ha megértettük ennek lényegét, akkor bátran öltöztethetjük különleges köntösbe ezeket a napokat, az már csak hab lesz a tortán.

A reménység építőkövei

2016-04-01 13:18


1.Kor.9,10. ... Bizony, értünk íratott meg, hogy aki szánt, reménységgel kell szántania, és aki csépel, azzal a reménységgel csépeljen, hogy részesedik a termésből...
tovább »

A karácsony igazi üzenete

2016-01-20 08:57


Munkából hazafelé menet kissé el­csi­gá­zot­tan nézek ki a busz ablakán. Összefüggően kígyózó fénysorok: a bevásárolni induló autósok elszánt hada és az áruházakról lecsorgó karácsonyi díszek függői.
tovább »

Hálaadás

2015-12-08 18:29


Hálaadás – szavakkal és tettekkel megnyilvánuló kö­szö­net a kapott jótéteményekért (Wikipedia/Magyar Értel­mező szótár).
tovább »

A szabadság rabsága

2015-10-01 16:37


1Kor. 10:23 Minden szabad, de nem minden használ, minden szabad, de nem minden épít.
tovább »
Copyright 2011-2014 © Kármel Pünkösdi Gyülekezet